Zašto Wizz Air još nije objavio datume i destinacije za letove iz Sarajeva?

- Advertisement -

Kada su niskotarifne aviokompanije Ryanair i Wizz Air saopštile da će otvoriti nove letove iz Sarajeva, što se desilo u novembru 2023. godine, mnogi građani su bili oduševljeni. Iako je Ryanair ubrzo objavio sve destinacije, datume i cijene, skoro četiri mjeseca se čeka na isti potez WizzAira.

Kako portal Radiosarajevo.ba saznaje iz dobro obaviještenog izvora unutar WizzAira, razlog za ovo dugo čekanje nije povezan ni s Međunarodnim aerodromom Sarajevo, niti sa subvencijama iz Vlade KS. Razlog je pomalo bizaran, a riječ je o – Izraelu.

Naime, kako naš izvor otkriva, kada je počeo sukob u Izraelu, zbog loše sigurnosne situacije na Bliskom istoku, WizzAir je odlučio da se prijavi na javni poziv Vlade KS te je plan bio da nekoliko aviona s aerodroma u Fiumicinu (u blizini Rima) prebaci s letova na Bliski istok na letove prema Sarajevu.

Ipak, došlo je do preokreta. Sigurnosna situacija na Bliskom istoku se popravila te je povećan broj letova ove aviokompanije prema ovom dijelu svijeta. Uz to, dva od 15 aviona iz Rima* trenutno nije u funkciji, zbog drugog problema koji je nastao u međuvremenu.

Naime, od ukupno 200 aviona koliko ih se nalazi u floti WizzAira, čak 42 su prizemljena zbog problema s motorima. Kompanija Pratt&Whitney, koja pravi motore za avione Airbus A320, prijavila je problem koji je prizemljio mnoge avione širom svijeta. Među njima su i avioni WizzAira, koji neće ići u saobraćaj dok se problemi ne saniraju.

Prema navodima portala Simple Flying, zbog ovih promjena koje su žestoko pogodile WizzAir, kao i ostale aviokompanije koje koriste ove avione, očekuje se da će biti smanjen kapacitet za 10 posto tokom 2024. godine.

Ova dva razloga su ključna za razvoj događaja od novembra 2023. godine, kada je najavljen veliki povratak WizzAira u Sarajevo, pa do danas, kada sve stoji pod znakom pitanja. Kako izvor portala Radiosarajevo.ba kaže, sada u firmi postoji strah da će subvencije biti ‘sklonjene sa stola’, zbog čega bi se u potpunosti raspao plan o vraćanju ove aviokompanije u Sarajevo.

Međutim, ovaj scenarij je još daleko od istine. Službenim kanalima se još nisu oglasili ni Vlada KS ni Međunarodni aerodrom Sarajevo, te se očekuje da bi barem neki od ovih problema mogli biti riješeni do aprila, kada su prvobitno najavljeni letovi iz Sarajeva.

www.putujte.ba

- Advertisement -

Napomena: Obavezno je prilikom prenošenja/preuzimanja sadržaja s web portala Putujte.ba u zaglavlju naznačiti izvor (Putujte.ba - sa URL odgovarajućeg sadržaja).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slični članci

Zadnje vijesti

Naši partneri