Zašto Wizz Air ukida linije u regiji i kako ga je Ryanair ismijao?

- Advertisement -

Wizz Air se nastavlja boriti s prizemljenjem svojih aviona kao rezultatom problema s motorom Pratt & Whittneya na mlažnjacima nove generacije, zbog čega je prijevoznik morao privremeno otkazati desetine linija tokom ljetne sezone 2024., koja počinje 31. marta, i smanjiti planirane frekvencije u svojoj mreži.

Mikroskopsko onečišćenje pronađeno unutar određenih tipova motora zahtijeva od kompanije da povuče avione iz upotrebe i rastavi motor kako bi se problem riješio. Proces obično traje do četrdeset dana po motoru, a prevoznik procjenjuje da će postupak trajati sljedećih osamnaest mjeseci.

Iako je Wizz Air počeo primati kompenzaciju od proizvođača motora, oko 45 aviona trenutno je prizemljeno, a nove isporuke neće moći ublažiti utjecaj. Kao rezultat toga, baza Wizz Aira u Skoplju ovog će ljeta letjeti s pet umjesto šest aviona, dok će se u beogradskoj bazi održavati tri umjesto četiri mlažnjaka.

Wizz Air će privremeno ukinuti letove iz Skoplja za Luksemburg, uvedene krajem prošle godine, sezonsku liniju iz Beograda za Zakintos uvedenu prošlog ljeta, letove iz Ljubljane za London Luton, iz Niša za Beč i Dortmund, kao i iz Dubrovnika za Beč i Krakow.

Frekvencije prema izvornom planu bit će smanjene u cijelosti, što će utjecati na operacije iz gotovo svih gradova u koje leti u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Tuzlu i Banjaluku.

Međutim, smanjenja učestalosti nisu tako velika u usporedbi s ljetom 2023. i prvenstveno odražavaju odstupanje od planiranog povećanja letova koje je prevoznik trebao provesti ove godine.

Wizz Air će nastaviti s uvođenjem svoje nove linije između Skoplja i Salzburga, koju pokreće kao odgovor na državni natječaj koji je dobio za uvođenje novih linija iz Makedonije.

Najveći konkurent Wizz Aira, Ryanair, već je odgovorio uvođenjem „ruta za spašavanje“ pogođenih putnika. Firma je u saopštenju rekla: “Ryanair još jednom spašava stvar jer Wizz Air prekida svoje rute, s dodatnom 21 linijom za/iz Mađarske, Rumunije, Luksemburga, Srbije i Slovenije, uz devetnaest poljskih linija koje su nedavno prekinute. Kao najpouzdaniji i najjeftiniji zračni prevoznik u Evropi, rado ćemo ugostiti putnike Wizz Aira na našim redovnim letovima, uključujući od Niša do Beča, od samo 19,99 €”.

Daljnje promjene frekvencije i dalje su moguće jer Wizz Air nastavlja rješavati posljedice prizemljenja svojih aviona, najavljenog još u septembru prošle godine.

Wizz Air je istaknuo: “Svi pogođeni korisnici su obaviješteni. Putnici koji su već kupili karte imaju nekoliko opcija. Možete rezervirati drugi let, dobiti 100% povrata cijene karte ili iskoristiti kredit od 120% od Wizz Aira”, prenio je Ex-Yu Aviation News.

www.putujte.ba

- Advertisement -

Napomena: Obavezno je prilikom prenošenja/preuzimanja sadržaja s web portala Putujte.ba u zaglavlju naznačiti izvor (Putujte.ba - sa URL odgovarajućeg sadržaja).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slični članci

Zadnje vijesti

Naši partneri