Wizz Air je izgubio poziciju najvećeg prevoznika na teritoriji bivše Jugoslavije: Evo ko je sad prvi!

- Advertisement -

Air Serbia je po prvi put pretekla Wizz Air i po broju letova i po raspoloživom kapacitetu i postala najveći prevoznik na tržištu zemalja bivše Jugoslavije tokom prvog kvartala 2024.

Do toga dolazi nakon što je Wizz Air proveo privremena široka smanjenja svoje mreže tokom tromjesečnog razdoblja u usporedbi s izvornim rasporedom zbog potrebe za pregledom aviona opremljenih određenim Pratt & Whitney motorima.

Aviokompanija premješta dva od svojih šest aviona iz Skoplja i jedan od svoja četiri mlažnjaka iz Beograda tokom prvog kvartala. Nadalje, koristit će manji Airbus A320 umjesto A321 na nizu svojih letova za Skoplje i Beograd.

Wizz Air privremeno obustavlja dvije rute iz Skoplja, po jednu iz Niša i Ljubljane, a također će smanjiti frekvencije na odabranim linijama iz Ohrida i Prištine.

Za razliku od razdoblja januar – mart prošle godine, Wizz Air više nema bazu u Tuzli, što je u prvom kvartalu smanjilo ukupni kapacitet zračnih sjedala u Bosni i Hercegovini za 11 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Air Serbia je također smanjila svoju mrežu tokom prvog tromjesečja u odnosu na prvobitni plan, ali će biti tik ispred Wizz Aira u regiji s 1,23 miliona sjedala i preko 10.200 letova (uključujući oba smjera).

Oba su pokazatelja i dalje veća za 33,5 posto odnosno 28,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Tokom prvog tromjesečja najprometnije linije firme Air Serbia u pogledu raspoloživih kapaciteta su Istanbul, Podgorica, Zürich, Moskva, Pariz, Atena, Tivat i Barcelona. Srbijanski prijevoznik ranije je označio Wizz Air kao glavnog konkurenta na tržištu.

“Wizz Air je tvrd igrač u Beogradu. Natječemo se međusobno na nekoliko ruta. Ponekad mi pobjeđujemo, ponekad oni. Postoje i rute na kojima se naše ponude međusobno nadopunjuju. Otvoreni smo za konkurenciju jer smo tada prisiljeni poboljšati svoju učinkovitost i promijeniti pristup korisniku”, istaknuo je lani prijevoznik.

Croatia Airlines će u prvom tromjesečju biti treći najveći zračni preivoznik na području bivše Jugoslavije s nešto više od pola miliona sjedala, a slijede ga Turkish Airlines i Ryanair, izvijestio je Ex-Yu Aviation News.

www.putujte.ba

- Advertisement -

Napomena: Obavezno je prilikom prenošenja/preuzimanja sadržaja s web portala Putujte.ba u zaglavlju naznačiti izvor (Putujte.ba - sa URL odgovarajućeg sadržaja).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slični članci

Zadnje vijesti

Naši partneri