Prepustite se čarima Etno Begovog sela i uživajte u blagodatima netaknute prirode

- Advertisement -

Ljeto je pred nama, vrijeme godišnjih odmora i putovanja. Za sve one koji dolaze na odmor u Bosnu i Hercegovinu, postoji jedno predivno mjesto koje bi trebali posjetiti.

Ovo čarobno mjesto poznato je kao Etno Begovo selo i predstavlja pravu oazu mira i ljepote. Već na samom ulasku poziva vas da se prepustite prirodi, opustite se i uživate u blagodatima koje pruža.

Ako ste roditelj djeteta rođenog u inostranstvu, Begovo selo je odlična prilika da vašoj djeci približite bogatu i zanimljivu historiju naše domovine, ali i život koji su živjeli njihovi djedovi, nane a sigurno i jednim dijelom roditelji.

Kompleks oduševljava svojom jedinstvenom lokacijom smještenom u dubokoj šumi nišićke visoravni, okruženom netaknutom prirodom, na impresivnoj nadmorskoj visini od 1.400 metara. Udišite svježi zrak, osluškujte pjev ptica i zaboravite na svakodnevne brige dok se izgubite u prirodi koja ovdje vlada.

Begovo selo ne samo da pruža prirodni užitak, već je i muzej na otvorenom s bogatom kolekcijom tradicionalnih umjetnosti i zanata. Ovdje možete doživjeti atmosferu starog bosanskog planinskog sela kroz autentičnu arhitekturu.

Vlasnici Begovog sela posvećeni su stvaranju autentičnog bosanskog sela. Izgrađena je čaršija s tradicionalnim kućama koje su povezane kaldromom, slično onima koje su postojale prije stotinu godina. Poseban detalj su stare ploče sa nazivima ulica i poštanskim brojevima iz Sarajeva koje su upravo na ovim kućama pronašle svoje mjesto.

U mini gradu koji je pripremljen za posjetioce možete pronaći berber šop, sahadžiju, fotografsku radnju i druge, a sve sadrže autohtone elemente, koji su se svih ovih godina sakupljali. Najautentičniji objekat sela zasigurno je mala seoska džamija od skoro 12 kvadrata sa drvenim minaretom do koje vode kamene stepenice, te sahat kula koja se nalazi pored džamije.

Nakon što istražite ovo čarobno mjesto, možete se opustiti u jedinstvenom restoranu koji odiše duhom prošlih vremena. Unutar restorana, zidovi su ukrašeni naslovnicama i isječcima iz dnevnih novina i časopisa koji su bili prisutni u Bosni i Hercegovini prije nekoliko decenija. Posebno zanimljivo je što se na visokim gredama restorana nalaze igračke za djecu koje su rijetke i teško ih je pronaći drugdje.

Uživajte u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji, isprobajte ukusnu kafu i osjetite toplinu gostoprimstva koje je karakteristično za ove krajeve.

Za dobar i lagan san također ne morate brinuti, jer Begovo selo raspolaže apartmanima i sobama koje su urađene u stilu starih bosanskih kuća. Etno selo raspolaže s dvokrevetnim i četvorokrevetnim apartmanima i sobama. 

Ovo jedinstveno odredište nudi širok spektar aktivnosti i atrakcija koje će zadovoljiti različite interese svih posjetitelja, bez obzira na njihovu dob ili interesnu grupu. Posjetitelji koji žele, bar nakratko, proživjeti autentičan način života seljana, mogu volonterski učestvovati u raznim aktivnostima, poput: branja ljekovitog bilja i gljiva, čuvanja ovaca, košenja trave, posjete farmama i učestvovanja u njihovom radu, ribolova, pletenja ili pripremanju zimnice.

Predlažemo da posjetite kompleks kada je lijepo vrijeme, zbog oštre klime koje Nišićka visoravna ima. Zasigurno će vam ova posjeta biti iskustvo za pamćenje.

Za više informacija svakako posjetite njihovu facebook stranicu Begovo selo – Seosko Domaćinstvo.

- Advertisement -

Napomena: Obavezno je prilikom prenošenja/preuzimanja sadržaja s web portala Putujte.ba u zaglavlju naznačiti izvor (Putujte.ba - sa URL odgovarajućeg sadržaja).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slični članci

Zadnje vijesti

Naši partneri