spot_img
spot_imgspot_img

Počitelj: Šetnja kroz vrijeme na kamenoj litici Hercegovine

Ukoliko vas put navede ili sa namjerom odete u Hercegovinu, nemojte propustiti posjetu očaravajućem gradiću, smještenom na kamenoj litici lijeve obale Neretve. Gradiću kojeg zovu pravi muzej na otvorenom i koji je insipracija mnogim umjetnicima za njihova djela.

Počitelj godinama privlači pažnju posjetilica iz raznih dijelova svijeta.

Šetnja kroz uličice Počitelja nezaboravan je doživljaj. Živopisne kuće, uske kaldrme, kule, tvrđava, džamija, kao i ostaci građevina svjedoče o bogatoj historiji koja traje više od četiri stoljeća. U Počitelju svaka kuća i svaka porodica imaju svoju priču.

Grad se prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. U povelji kraljeva Alfonsa V i Fridriha III. Pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. U periodu od 1463. do 1471. godine, grad je bio pod upravom ugarske vojske, a nakon kraće opsade 1471. osvojen je od strane Osmanlija, koji su njime upravljali sve do 1878. godine. Upravo spoj mediteranskog i orijentalnog stila daje posebnu dimenziju Počitelju.

Proširivan je u nekoliko etapa (srednjovjekovna gradnja i gradnja u doba Osmanskog carstva) od 16. do 18. st. 

Tokom rata u Bosni i Hercegovini devedesetih godina prošlog vijeka, Počitelj je proglašen jednim od stotinu najugroženijih blaga svjetske kulturne baštine, a jedan njegov dio je oštećen.

Kada su Austrougari osvojili Bosnu i Hercegovinu u XIX vijeku, važnost Počitelja u historijskim previranjima počela je da slabi, ali je na taj način sačuvana arhitektura ovog grada, pa su mnoge građevine ostale očuvane do danas i predstavljaju svojevrsne historijske spomenike.

U januaru 2003. historijsko gradsko područje Počitelja proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Godine 2007. podnesena je kandidatura Počitelja za Svjetsku baštinu UNESCO-a.

U Počitelju danas živi malobrojno i pretežno starije stanovništvo. Uglavnom su to potomci prvih stanovnika ovog srednjovijekovnog grada. Prema popisu iz 1991. godine, Počitelj je imao više od 600 stanovnika, dok je danas taj broj znatno manji. Danas zvanično u Počitelju boravi tek oko 13 porodica.

Do Počitelja ćete doći cestom koja vodi od Mostara do Čapljine.

Počitelj

Nakon obilaska, predah možete pronaći uz domaće sokove koje pravi lokalno stanovništvo, a preporuka je svakako domaći sok od nara. Topli periodi pružaju priliku za sladak zalogaj svježeg voća, a lokalni stanovnici nude i raznolike suvenire i ručne radove.

- Advertisement -

Napomena: Obavezno je prilikom prenošenja/preuzimanja sadržaja s web portala Putujte.ba u zaglavlju naznačiti izvor (Putujte.ba - sa URL odgovarajućeg sadržaja).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slični članci

Zadnje vijesti

Naši partneri