Melisa, Lejla, Zehra… Zbog čega avioni Pegasusa nose vlastita ženska imena?

- Advertisement -

Avioni Pegasus Airlinesa obično nose ženska imena kao dio tradicije koja potiče iz svijeta avijacije.

Ova praksa seže decenijama unazad i postoji nekoliko teorija zašto se avioni često nazivaju po ženama:

Tradicija i praznovjerje: U ranim danima avijacije, mnogi piloti su bili vojni piloti koji su mnoge svoje tradicije preuzeli iz pomorstva. Tamo je bilo uobičajeno da se brodovi, koji su takođe smatrani ženskim, daju imena po ženama. Ova tradicija je nastavljena u vazduhoplovstvu. Osim toga, postojalo je vjerovanje da će avioni sa ženskim imenima biti zaštićeni od nesreća.

Estetski razlozi: Neke kompanije i pilote privlači ideja da svojim avionima daju ljudska imena, a ženska imena se često doživljavaju kao gracioznija ili estetski ugodnija, što može doprinijeti cjelokupnom dojmu elegancije ili ljepote aviona.

Marketing i brendiranje: Imenovanje aviona može imati marketinšku svrhu. Imenovanjem aviona, kompanije mogu stvoriti vezu između putnika i aviona, olakšavajući putnicima da se emocionalno povežu sa avionima. To može doprinijeti jačanju brenda i stvaranju lojalnosti prema aviokompaniji.

Istorijski razlozi: U prošlosti su avioni često nazivani po značajnim ženama, kao što su vođe ili umjetnice, kao način da se oda počast njihovom doprinosu društvu ili kao način da se istakne uloga žena u historiji.

Dakle, kombinacija tradicije, estetike, marketinških strategija i istorijskih razloga može objasniti zašto avioni Pegasus Airlinesa, kao i mnogi drugi avioni širom svijeta, nose ženska imena.

www.putujte.ba

- Advertisement -

Napomena: Obavezno je prilikom prenošenja/preuzimanja sadržaja s web portala Putujte.ba u zaglavlju naznačiti izvor (Putujte.ba - sa URL odgovarajućeg sadržaja).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slični članci

Zadnje vijesti

Naši partneri