FOTO: Prvi let Lumiwingsa do Švedske i nazad!

- Advertisement -

Aviokompanija Lumiwings današnjim prvim letom iz Tuzle za Halmstad i nazad zvanično je počela svoje redovne operacije sa aerodroma Tuzla.

Kao predstavnici tuzlanskog aerodroma, ali i kao urednici portala putujte.ba danas smo imali čast i zadovoljstvo da budemo među prvim putnicima do Švedske i nazad, te vam u nastavku donosimo detaljnu reportažu.

Prijava na let počela je u 05:30, odnosno 2 sata prije očekivanog polijetanja.

Obzirom da je Lumiwings onemogućio on line check in svim putnicima sa aerodroma Tuzla u narednih mjesec dana, svi putnici na jutrošnjem letu morali su se javiti na šaltere za registraciju putnika kako bi besplatno dobili karte.

Jutros je bilo 5 stepeni ispod nule pa je rađen takozvani de-icing, odnosno odleđivanje aviona i priprema za let što u ovakvim situacijama može uzrokovati kašnjenje leta.

To se jutros ipak nije dogodilo pa je Lumiwingsov Boing 737 poletio tačno na vrijeme, u 07:30.

Što se tiče samog leta, on je trajao 2 sata i 15 minuta i za to vrijeme, prijatne i nasmijane stjuardese svim putnicima su besplatno podijelile vodu, grickalice, toplu kafu ili čaj, keks i slatkiše.

Avion je tačno na vrijeme, u 09:45 sletio na aerodrom u Halmstadu, pa iako je bila izuzetna slaba vidljivost i kiša, nije bilo nikakvih problema pri slijetanju.

Odmah po ulasku u zgradu terminala,  primjeti se koliko je ovaj aerodrom mali. Do pasoške kontrole prolazi se kroz mali hodnik, a onda putnike dočekuje Granična policija na dva šaltera, jedan samo za putnike sa EU pasošima, a drugi za sve koji nisu iz EU.

Na tom šalteru nas je prijatno iznenadila policajka koja je tečno govorila naš jezik, a koja je došla kako kaže iz Geteborga da odradi zadatak.

Nakon toga, dočekali su nas predstavnici aerodroma, te Bojan Šošić, ambasador BiH u Švedskoj.

Oni su u izjavama za medije istakli važnost uspostavljanja ove destinacije, kako za sami aerodrom tako i za brojnu dijasporu koja živi u Švedskoj.

Što se tiče unutrašnjosti zgrade terminala gdje se nalaze šalteri za registraciju putnika, također je prvi dojam da je izuzetno malo i skučeno.

Istina, postoje 4 šaltera, ali će biti velika gužva kada letovi budu puni u odlasku.

Ni sam odlazni gate nije puno veći, ali je lijepo uređen i funkcionalan.

Avion je iz Halmstada također poletio na vrijeme, putnika je bilo znatno više u odnosu na let iz Tuzle pa je i u avionu slika bila ljepša.

Za razliku od drugih aviokompanija, na današnjem letu iz Halmstada nisu dodijeljivama sjedišta putnicima nego je svaki putnik sjedio po želji.

Tačno 2 h i 15 minuta kasnije, avion je sletio na suncem obasjan tuzlanski aerodrom gdje su ga prvo dočekali pripadnici vatrogasne brigade sa vodenim topovima, a zatim i brojni predstavnici medija, aerodroma, aviokompanije…

U odlaznom gate već su bili spremni putnici za još jednu švedsku destinaciju, Stockholm Skavsta koji je današnja naredna destinacija Lumiwingsa, sa polijetanjem u 14:20.

Sumirano, avion Lumiwingsa je danas prešao skoro 4 hiljade kilometara, sa nepunih 5 sati leta u oba smjera.

Tako smo se još jednom uvjerili koliko je putovanje avionom prijeko potrebno našoj dijaspori, naročito onima koji žive u skandinavskim zemljama.

Putovanje autom ili autobusom od preko 25 sati, ponovo je zamijenilo putovanje avionom od nešto više od 2 h.

To je doista neprocjenjivo i sigurno je prednost ovakvog načina putovanja daleko veća u odnosu na mane i nedostatke.

Današnji let prošao je bez ikakvih problema i nadamo se da će tako i ostati do proljeća na svim destinacijama, a onda se imamo razloga nadati uvođenju novih destinacija i još ljepih letova sa tuzlanskog aerodroma.

www.putujte.ba

- Advertisement -

Napomena: Obavezno je prilikom prenošenja/preuzimanja sadržaja s web portala Putujte.ba u zaglavlju naznačiti izvor (Putujte.ba - sa URL odgovarajućeg sadržaja).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slični članci

Zadnje vijesti

Naši partneri