Iako smo navikli da se naša tradicionalna jela nalaze na listama omiljenih u regionu, rijetko kada se dogodi da čak pet domaćih specijaliteta uđu među Top 50 najboljih slanih jela prema globalno poznatoj gastronomskoj platformi TasteAtlas.
Ovaj put među svjetskom elitom našli su se: burek, sirnica, zeljanica, krompiruša i buredžici – jela koja su duboko ukorijenjena u svakodnevicu ljudi u Bosni i Hercegovini, a očito jednako snažno djeluju i na međunarodne gurmane.
Najveće iznenađenje, ali i ponos, svakako je burek, koji je zauzeo 2. mjesto na globalnoj rang-listi.
Ono što mnoge strance fascinira jeste upravo razlika između bureka i ostalih pita — nešto što domaći gastronomi ističu godinama. Burek u tradicionalnoj bosanskoj verziji puni se isključivo mesom, a način motanja, tekstura i aroma čine ga prepoznatljivim u cijelom regionu.

Bosanske pite nisu samo jelo – za mnoge su dio identiteta, porodične tradicije i rituala okupljanja. Zato i ne čudi što su se i druge vrste našle na globalnoj listi.
TasteAtlas je posebno naglasio nekoliko elemenata zbog kojih su bosanske pite popularne svijetu.
- ručno razvijena jufka – tehnika koja fascinira profesionalne kuvare
- jednostavni sastojci, ali dubok okus
- autentičnost – minimalno prilagođavanje modernim trendovima
- kultura oko jela – priprema, posluživanje i tradicionalni običaji
Svjetski putnici, food blogeri i gastro istraživači sve češće navode bosanske pite kao obaveznu stavku na listi kulinarskog iskustva Balkana.
Gastro identitet je danas važan dio turističke ponude – a BiH upravo dobija još jedan jak međunarodni adut.
Izvor: TasteAtlas – https://www.tasteatlas.com/
Izvor: UNTRAVELLED PATHS LTD – https://untravelledpaths.com/

