GastroPet domaćih specijaliteta među 50 najboljih na svijetu

Pet domaćih specijaliteta među 50 najboljih na svijetu

Pet domaćih specijaliteta među 50 najboljih na svijetu

TasteAtlas, renomirani svjetski gastronomski vodič, objavio je novu listu najboljih slanih jela, a čak pet jela iz Bosne i Hercegovine našlo se među 50 najboljih na svijetu – jedno od njih je na izuzetno visokom drugom mjestu.

TasteAtlas, renomirani svjetski gastronomski vodič, objavio je novu listu najboljih slanih jela, a čak pet jela iz Bosne i Hercegovine našlo se među 50 najboljih na svijetu – jedno od njih je na izuzetno visokom drugom mjestu.

Podijeli na:

Iako smo navikli da se naša tradicionalna jela nalaze na listama omiljenih u regionu, rijetko kada se dogodi da čak pet domaćih specijaliteta uđu među Top 50 najboljih slanih jela prema globalno poznatoj gastronomskoj platformi TasteAtlas.

Ovaj put među svjetskom elitom našli su se: burek, sirnica, zeljanica, krompiruša i buredžici – jela koja su duboko ukorijenjena u svakodnevicu ljudi u Bosni i Hercegovini, a očito jednako snažno djeluju i na međunarodne gurmane.

Najveće iznenađenje, ali i ponos, svakako je burek, koji je zauzeo 2. mjesto na globalnoj rang-listi.
Ono što mnoge strance fascinira jeste upravo razlika između bureka i ostalih pita — nešto što domaći gastronomi ističu godinama. Burek u tradicionalnoj bosanskoj verziji puni se isključivo mesom, a način motanja, tekstura i aroma čine ga prepoznatljivim u cijelom regionu.

533955664 122257451900221106 3902197567470808292 n

Bosanske pite nisu samo jelo – za mnoge su dio identiteta, porodične tradicije i rituala okupljanja. Zato i ne čudi što su se i druge vrste našle na globalnoj listi.

TasteAtlas je posebno naglasio nekoliko elemenata zbog kojih su bosanske pite popularne svijetu.

  • ručno razvijena jufka – tehnika koja fascinira profesionalne kuvare
  • jednostavni sastojci, ali dubok okus
  • autentičnost – minimalno prilagođavanje modernim trendovima
  • kultura oko jela – priprema, posluživanje i tradicionalni običaji

Svjetski putnici, food blogeri i gastro istraživači sve češće navode bosanske pite kao obaveznu stavku na listi kulinarskog iskustva Balkana.

Gastro identitet je danas važan dio turističke ponude – a BiH upravo dobija još jedan jak međunarodni adut.

Izvor: TasteAtlas – https://www.tasteatlas.com/

Izvor: UNTRAVELLED PATHS LTD – https://untravelledpaths.com/

Ajša S.
Ajša S.https://putujte.ba/
Freelancer i autorica članaka na razne teme, s posebnim fokusom na putovanja, inspirativne priče i životni stil. Ljubiteljica putovanja, prirode i dobrih knjiga. Pored pisanja, aktivno sam posvećena humanitarnom radu i projektima koji doprinose zajednici, jer vjerujem da male promjene stvaraju veliku razliku.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije objave

Novi direktor Aerodroma Sarajevo: Šta stoji iza imenovanja Amadea Mandića?

Ova odluka je donesena nakon prethodne saglasnosti Vlade Federacije...

Činjenice o avionima koje niste znali – neke će vas iznenaditi!

Od kompleksnih sistema koji održavaju avione u zraku do...

Nova razvojna šansa TK: Kargo centar i slobodna zona na aerodromu Tuzla!

Izgradnja Kargo centra i uspostava Slobodne zone Tuzla na...

Skriveni među šumama Vranice: Nevjerovatna ljepota Slapova Kozice

Slapovi Kozice – skriveni dragulj Fojnice Na potoku Kozica, samo...

Red letenja za mjesec Decembar aerodrom Tuzla!

.flight-wrapper { max-width: 1100px; ...

Gdje jesti i piti u Živinicama: Gastro vodič za...

Bilo da ste domaći putnik, turista u prolazu ili su vam Živinice privremeno utočište dok čekate let - grad nudi raznovrsne kafiće, restorane i...

Veliko priznanje za Sarajevo: Proglašeno gradom s najboljom hranom...

Poznati kulinarski vodič Taste Atlas objavio je polugodišnji pregled najboljih gastronomskih destinacija širom svijeta, a Sarajevo se našlo među njima kao preporuka za sve...

Gdje jesti u Tuzli: Najbolja mjesta za hranu i...

Pitanje koje nam prijatelji, oni koji dolaze na jednodnevni izlet, druženje s ekipom, poslovni sastanak ili se samo gladni zateknu u centru grada, najčešće...