spot_img
spot_imgspot_img

Kraj ere visokih cijena na Aerodromu Sarajevo. Da li će Ryanair ispuniti svoja očekivanja u BiH?

Ryanair je stupio na tržište Bosne i Hercegovine 2018. godine pružajući usluge za Aerodrom Banja Luka. U novembru prošle godine proširio je svoje poslovanje u zemlji pokretanjem letova za Tuzlu. Međutim, ovi letovi su bili kratkog vijeka i prekinuti su nakon nekoliko mjeseci zbog odluke Direkcije civilnog vazduhoplovstva Bosne i Hercegovine da nametne taksu od 1,5 eura po putniku koji odlazi. Ali, vrlo brzo nakon odlaska Ryanaira ova taksa je privremeno obustavljena kako bi se podstakle aviokompanije da pokrenu nove linije.

U aprilu 2023. godine premijer kantona Sarajevo Nihad Uk je izjavio da njegova vlada planira subvencionirati otvaranje novih linija sa sarajevskog aeodroma. Cilj im je bio dovesti avioprijevoznike koji žele otvoriti bazu u najvećem aerodromu u državi, one koje planiraju pokrenuti letove iz evropskih gradova koji su od strateške važnosti za povezanost Sarajeva, te one prijevoznike koji žele uvesti usluge na dugim linijama.  Vrijednost subvencija nije objavljena, mada se špekuliše da je manja od one koju je ponudila vlada Tuzlanskog kantona za Aerodrom Tuzla.

Tri od pet avioprijevoznika koji su se odazvali na javni poziv za pokretanje novih linija sa sarajevskog aerodroma u zamjenu za subvencije ispunili su zadane uslove, a među njima se našao i Ryanair. Pored njih, i Wizz Air i SunExpress također su ispunili potrebne kriterije za finansijsku podršku, a detalji o rutama i datumima lansiranja bit će objavljeni u dogledno vrijeme.

Wizzair Ryanair

Važno je napomenuti da Ryanair neće otvarati bazu u Sarajevu; umjesto toga, svi njihovi letovi će se obavljati iz drugih baza ove aviokompanije. Ryanair i SunExpress, koji su aplicirali za subvencije, ne lete do sarajevskog aerodroma, dok je Wizz Air nedavno pokrenuo subvencionirane usluge iz London Lutona. Njegova podružnica iz Emirata održava sezonske operacije od Abu Dhabija do glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ryanair, najveća i najbrže rastuća aviokompanija u Evropi, 28. novembra je objavila svoj dolazak u Sarajevo, s planom više od 20 sedmičnih letova prema 5 novih destinacija. Ryanair se se može pohvaliti da je jedina velika evropska aviokompanija koja je značajno povećala obim saobraćaja nakon perioda pandemije, posebno na Balkanu, gdje su druge aviokompanije zaustavile svoj rast, skraćivale rute i smanjivale kapacitete.

Ryanair je jedina aviokompanija koja može ostvariti brzi rast u Bosni i Hercegovini, suprotno konkurentskim avio-kompanijama koje su prisiljene otkazivati letove i smanjivati svoje kapacitete. Od 24. aprila, Sarajevo će postati drugi bosanskohercegovački aerodrom u mreži Ryanaira, što značajno pojačava prisustvo ove kompanije u zemlji. Ryanairovih 5 novih linija pružit će direktne veze između Sarajeva i 5 izuzetno atraktivnih evropskih destinacija. Povezivanje sa Londonom, Briselom, Milanom, Geteborgom i Memingenom otvara široke turističke mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Ryanair planira stvaranje preko 150 novih radnih mjesta u Bosni jer najavljuje više od 20 nedjeljnih letova s aerodroma, počevši od ljetne sezone. Ovaj korak predstavlja značajan doprinos avioindustriji zemlje i obećava pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju.

Iz Ryanaira sa zadovoljstvom su objavili da konačno donose najniže cijene karata u Evropi u Sarajevo, te se nadaju jačanju odnosa tokom vremena. Saobraćaj na sarajevskom aerodromu su kočile aviokompanije sa visokim cijena, ali dolaskom dolaskom Ryanairovih niskih cijena karata “era visokih cijena” završava.

Jason Mcguinness Ryanair
Jason McGuinness, glavni komercijalni direktor Ryanaira

Govoreći o planovima za naredne godine, Jason McGuinness, glavni komercijalni direktor Ryanaira, naglašava da kompanija ima ambiciozan cilj povećanja flote na 800 aviona i dostizanja prometa od 300 miliona putnika u narednoj deceniji. McGuinness izražava uvjerenje da će Bosna i Hercegovina biti ključno tržište rasta za Ryanair, posebno s obzirom na atraktivnost niskih cijena karata koje nude.

Alan Bajić, generalni direktor Aerodroma Sarajevo, iznio je svoje viđenje usmjerenosti aerodroma ka kontinuiranom unapređenju usluga. Prema njegovim riječima, posvećenost, rad i stalni trud prepoznati su kroz pozitivne rezultate i značajne događaje. Bajić naglašava da vizija Aerodroma, da postane vodeći u Bosni i Hercegovini te usporediv s najboljim regionalnim i evropskim aerodromima, postaje sve stvarnija svakim danom.

Broj putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo porastao je na 1,38 miliona u 2022. godini, u poređenju sa 767.134 putnika godinu dana ranije.

Sljedeće godine Ryanair će narasti na 11 miliona putnika godišnje u regiji (+260% povećanje prometa u odnosu na prije Covid). Ovaj rast prometa upotpunjuje planove Ryanair-a da do 2034. godine naraste na 300 miliona putnika godišnje, jer preuzima isporuku dodatnih 400 aviona (uključujući 300 aviona Boeing MAX-10).

- Advertisement -

Napomena: Obavezno je prilikom prenošenja/preuzimanja sadržaja s web portala Putujte.ba u zaglavlju naznačiti izvor (Putujte.ba - sa URL odgovarajućeg sadržaja).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Slični članci

Zadnje vijesti

Naši partneri